چرا آمریکا قطعنامه آتش بس در غزه را وتو نکرد؟

عصر یکشنبه و در حالی که جنگ غزه از صدوهفتادمین روز خود عبور کرده و شمار شهدای فلسطینی از 32 هزار نفر فراتر رفته بود، بالاخره شورای امنیت سازمان ملل نخستین گام عملی خود را در قبال این جنایت تمام عیار ضدبشری برداشت و قطعنامه آتش بس فوری در غزه را تصویب کرد.

در جلسه روز یکشنبه شورای امنیت، موزامبیک به نمایندگی از تمام اعضای غیردایم این شورا، پیش نویس قطعنامه آتش بس در غزه را ارایه کرد. این قطعنامه بر سه محور «آتش بس فوری در غزه در طول ماه رمضان، آزادی فوری و بی قیدوشرط تمام گروگان ها و تضمین دسترسی بشردوستانه» تاکید دارد.

بر اساس اخباری که در رسانه ها منتشر شده، ظاهرا کشورهای پیشنهاددهنده قطعنامه خواستار آتش بس «فوری، دایم و پایدار» شده بودند که به علت مخالفت آمریکا قید دایم و پایدار لحاظ نشد. تغییراتی که در متن پیش نویس قطعنامه صورت گرفت، باعث شد آمریکا بر خلاف تمام دفعات قبل از حق وتوی خود استفاده نکند و به این قطعنامه رای ممتنع دهد.

این اقدام آمریکا در حالی انجام شد که پیش از تصویب قطعنامه آتش بس فوری در غزه، نتانیاهو خطاب به آمریکا تاکید کرده بود که حتما در قبال این قطعنامه از حق وتوی خود استفاده کند. در واکنش به خودداری آمریکا از وتوی قطعنامه مذکور، نتانیاهو سفر هیات اسراییلی به واشنگتن را که قرار  بود در مورد عملیات در رفح با مقامات آمریکایی مذاکره کنند، لغو کرد.

همچنین «اسراییل کاتس» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نیز در یک دهن کجی آشکار به شورای امنیت، اعلام کرد «اسراییل جنگ را متوقف نخواهد کرد و حماس را نابود می کند. جنگ تا بازگشت آخرین اسیر ادامه خواهد یافت».

تصویب قطعنامه آتش بس فوری در غزه با واکنش مثبت ایران، اتحادیه اروپا و حماس مواجه شد. جنبش حماس با صدور بیانیه ای از این قطعنامه استقبال و آمادگی خود برای مشارکت در عملیات مبادله اسرا که به آزادی اسرای هر دو طرف فلسطینی و اسراییلی منجر شود را اعلام کرد. تلاش برای دستیابی به آتش بس دایم و پایدار نیز مهمترین موضوعی است که علاوه بر حماس، مورد تاکید بسیاری از اعضای شورای امنیت از جمله فرانسه، روسیه و سوییس قرار داشت.

چرا آمریکا قطعنامه آتش بس در غزه را وتو نکرد؟
غزه

«حسین اصغری ثانی» تحلیلگر مسایل بین الملل در گفت وگو با پادینامگ با اشاره به عدم پایبندی اسراییل به منشور سازمان ملل در جنگ غزه، اظهار کرد: بر اساس این منشور، کشورهای عضو سازمان ملل باید در راستای حفظ صلح گام بردارند و از انجام اقداماتی که صلح و امنیت بین المللی را به خطر می اندازد، خودداری کنند. لذا نسل کشی بی رحمانه و وحشیانه اسراییل در غزه کاملا خلاف منشور سازمان ملل و قوانین جنگ و اصول ساده انسانی و اخلاقی است، کما اینکه در این مدت شورای امنیت سازمان ملل بارها تشکیل جلسه داد تا به نحوی مانع ادامه جنایات جنگی اسراییل شود، اما آمریکایی ها تمام قطعنامه های ضداسراییلی را وتو کردند. 

وی افزود: هرچند روز گذشته بالاخره شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه آتش بس فوری در غزه را تصویب کرد، اما با وجود الزام آور بودن این قطعنامه، اسراییل خود را ملزم به رعایت و انجام آن نمی بیند، چراکه رفتار آمریکایی ها در این خصوص دوگانه است و رای ممتنع آمریکایی ها بیشتر برای کاهش فشار افکار عمومی بین المللی و جلب افکار داخلی خود آمریکا در آستانه انتخابات بود. 

این تحلیلگر مسایل بین الملل با اشاره به اظهارات آمریکا مبنی بر غیرالزام آور بودن قطعنامه روز گذشته شورای امنیت، گفت: در سال 2018، شورای امنیت قطعنامه 2401 را با مضمون آتش بس فوری در سوریه تصویب کرد. با وجود اینکه این قطعنامه هم ذیل فصل هفت منشور سازمان ملل نبود، اما آمریکایی ها آن را برای دولت سوریه الزام آور می دانستند، اما اینجا نماینده آمریکا می گوید قطعنامه روز گذشته برای اسراییل الزام آور نیست. با وجود چنین برخوردهای دوگانه ای از سمت آمریکا و همچنین عدم پایبندی اسراییل به قواعد بین الملل، نباید انتظار آتش بس فوری یا دایمی را در غزه داشت. 

اصغری ثانی با اشاره به مخدوش شدن چهره جهانی آمریکا به علت جنگ غزه، ادامه داد: پیش تر آمریکا مکررا به اسراییل برای کاهش شدت حملات و عدم کشتار غیرنظامیان هشدار داده بود، اما رفته رفته تعداد شهدای غزه افزایش یافت و راهپیمایی های گسترده ای در تمام دنیا در اعتراض به قتل عام رژیم صهیونیستی در غزه برگزار شد. تصویر جهانی اسراییل به قدری منفی شده بود که مقامات آمریکایی نسبت به امنیت رژیم اظهار نگرانی می کردند. همچنین افکار عمومی جهان، آمریکا را حامی اصلی کشتار رژیم صهیونیستی می دیدند. لذا آمریکا در صدد برآمد که این تصویر را ترمیم کند. 

چرا آمریکا قطعنامه آتش بس در غزه را وتو نکرد؟
تظاهرات ضداسراییلی در نیویورک 

وی با اشاره به اینکه پیش از این هم در موارد متعددی شکاف میان بایدن و نتانیاهو علنی شده بود، بیان کرد: اکنون در شرایطی که نتانیاهو عملا در باتلاق گیر افتاده است و قابل نجات یافتن هم نیست، آمریکایی ها تصمیم گرفتند لااقل خود را نجات دهند و وجهه خودشان نزد افکار عمومی را بازسازی کنند و به همین منظور تصمیم به عدم وتوی قطعنامه آتش بس فوری در غزه گرفتند. 

این تحلیلگر مسایل بین الملل اضافه کرد: لذا به نظر می رسد آمریکا با عدم استفاده از حق وتوی خود در جلسه شورای امنیت، سه پیام برای اسراییل داشت؛ نخست اینکه ایالات متحده مخالف گسترش جنگ در خاورمیانه است، دوم اینکه سیاست های آمریکا نسبت به مسیله فلسطین تغییر کرده و بیش از پیش از طرح تشکیل دو دولت پشتیبانی می کند و پیام سوم خطاب به جامعه داخلی اسراییل مبنی بر موافقت برای تغییر نتانیاهو بود. 

اصغری ثانی با بیان اینکه نتانیاهو این پیام ها را دریافته و کاملا از آمریکا قطع امید کرده است، گفت: اکنون حتی احتمال افزایش شدت جنگ نیز وجود دارد و با توجه به اینکه هدف از سفر هیات اسراییلی به واشنگتن مذاکره در مورد حمله به رفح بود، حال که این سفر لغو شده ممکن است شاهد افزایش جنایات در رفح هم باشیم . جنگ غزه پایان عمر سیاسی نتانیاهوست و حتما پس از فروکش کردن آتش جنگ، به عنوان یک جنایتکار جنگی محاکمه خواهد شد.

پایان خبر پادینامگ

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چرا آمریکا قطعنامه آتش بس در غزه را وتو نکرد؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چرا آمریکا قطعنامه آتش بس در غزه را وتو نکرد؟"، کلیک کنید.