گزارشی از بزرگداشت سعدی در ترکمنستان
مراسم بزرگداشت سعدی و رونمایی از کتاب فرهنگ اصطلاحات روزمره ترکمنی به فارسی در سالن اجتماعات دانشگاه آزادی در عشق آباد برگزار شد.
به گزارش پادینامگ، در این مراسم که شنبه اول اردیبهشت ماه با حضور علی مجتبی روزبهانی سفیر جمهوری اسلامی ایران، نوید رسولی رایزن فرهنگی، مقصد بگنجوویچ چاری یف، رییس دانشگاه دولتی زبان های خارجی دولت محمد آزادی، معاونان و استادان، دیپلمات های سفارت، جمعی از فارسی آموزان و پرسنل آموزشی رایزنی فرهنگی و دانشجویان آن دانشگاه برگزار شد، مقصد بگنجوویچ چاری یف، رییس دانشگاه ضمن خوشامدگویی به افتتاح دپارتمان زبان فارسی در دانشگاه در سال 1990 اشاره کرد که نقش مهمی در تربیت استادان، زبان شناسان و مترجمان ماهر داشته است.
او در بخشی دیگر از سخنان خود ضمن قدردانی از سفیر و رایزن فرهنگی کشورمان افزود: برگزاری بزرگداشت مشاهیر به اتفاق برادران ایرانی به یک رسم اصیل مبدل شده است. امروز، بزرگداشت استاد سخن سعدی شیرازی را که در دنیای شعر و شاعری از اعتبار بالایی برخوردار است، برگزار می کنیم. محتوای غنی اشعار سعدی شیرازی در مورد عدالت و آبادانی است. بنابراین، عقاید سعدی شیرازی قرن ها بعد بر روی مختومقلی فراغی و دولت محمد آزادی تاثیر گذاشته است به طوری که این دو، سعدی را استاد خود می دانستند و آرزو داشتند که در زمینه شعر و شاعری به سطح او برسند.
چاری یف با اشاره به کتاب جدید رییس جمهوری ترکمنستان با عنوان «آنو، سرزمین برخاسته از هزاره ها» گفت: امروزه استادان سخنی چون سعدی، حافظ، دولت محمد آزادی و مختومقلی فراغی، اقیانوس بیکران صلح و ثبات و بشردوستی هستند.
سپس علی مجتبی روزبهانی سفیر جمهوری اسلامی ایران با اشاره به سعدی به عنوان «استاد سخن» یا «افصح المتکلمین» گفت: سعدی به نحوی استادانه، عالی ترین مفاهیم اخلاقی و انسانی را چنان به نظم و نثر درآورده است که در عین شیوایی، برای همه مخاطبان قابل فهم است، به گونه ای که اگرچه 700 سال از سرایش این ابیات می گذرد، اما این آثار همچنان برای نسل امروز نیز واجد معنا و قابل درک و همچنان زنده است و با گذشت قرن ها همچنان اثرگذاری خود را حفظ کرده است.
او در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به جایگاه رفیع سعدی افزود: از سعدی علاوه بر ادیب و شاعر، به عنوان مدرس و استاد اخلاق نیز یاد می کنند. کافی است به عناوین ابواب بوستان نگاهی بیاندازید تا دریابید حیات طیبه و اخلاق مدارانه از چه جایگاهی نزد این ادیب ایرانی برخوردار بوده است. چنانکه می دانید ابواب بوستان عبارتند از: عدل و تدبیر، احسان، عشق و شور، تواضع، رضای الهی، قناعت، تربیت، شکرگزاری، توبه و راه صواب و مناجات پروردگار. سعدی در گلستان هم اخلاق را سرلوحه اشعار خود قرار داده و گاهی از فضایل قناعت و نوع دوستی گفته، گاه آداب سخن را برشمرده و گاهی دیگر رفتارهایی چون پرگویی، حرص و کبر را مذمت کرده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان در پایان ضمن ابراز امیدواری به تداوم و گسترش هرچه بیشتر همکاری های فرهنگی میان دو کشور خصوصاً جامعه دانشگاهی ایران و ترکمنستان و با اشاره به سعدی به عنوان شاعر صلح و نوع دوستی، گفت: موضوع قابل توجه در نگاه سعدی به صلح است؛ از نظر او صلح نه فقط از جنبه سیاست ورزی و حکمرانی، که از نگاه انسانی و دینی نیز حایز اهمیت است. سعدی چنانکه خود می گوید، آحاد بشر را «اعضای یکدیگر» و «در آفرینش، ز یک گوهر» می داند و همواره بر نوع دوستی و مراعات حال هم نوعان، خصوصاً ضعفا تاکید می کند.
نوید رسولی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ضمن ابراز خشنودی از برگزاری بزرگداشت سعدی و نیز رونمایی از کتاب فرهنگ اصطلاحات روزمره ترکمنی به فارسی در دانشگاه دولت محمد آزادی گفت: ادبیات هر قوم بازتاب زندگی ، رنج ها و آمال آنان است و کلیات سعدی در این زمینه سرآمد آثار ایرانی و جهانی است . حکیمی چون سعدی در ذهن و زبان و فرهنگ جهانی جایگاه ویژه ای دارد. سعدی، پایه گذار مکتب ادبی شیراز است و آثارش ، کلیدی ترین باورها و اندیشه های انسانی را بازتاب می دهد. رمز و راز شکوه و ماندگاری آثار سعدی در آن است که براساس نیازهای زمانه ، به ارزش های فرهنگی، معنای تازه ای بخشیده است و هم اینک نیز پس از گذشت بیش از 700 سال، آرزوهای انسانی را در آن می یابیم و می کوشیم که آنها را با شیوه های زندگی مردم زمانه و نیازهای آنان وفق دهیم .
او در بخشی دیگر از سخنان خود به رواج بیش از 1965 ضرب المثل از «کلیات سعدی» در میان مردم و متون ادبی و وجود 1131 نسخه خطی در صدر نسخ خطی ایران به زبان فارسی و تاثیرپذیری و دلبستگی شخصیت های جهانی به وی اشاره کرد و افزود: گلستان، اولین کتاب ادبی فارسی است که در سال 1636م. توسط «آندره دوریه» به زبان فرانسوی ترجمه و منتشر می شود و پس از این است که بزرگان جهان، دلبسته اندیشه و نگاه سعدی می شوند؛ بزرگانی چون پوشکین، گوته، بالزاک، ولتر و ویکتور هوگو که نه تنها از آثارش تاثیر پذیرفته که در ستایش او سروده اند. این تاثیرپذیری به حدی بود که یکی از رهبران فرانسه در قرن هفدهم نام سعدی را بر نوه خود می گذارد و او با همین نام یعنی «سعدی کارنو» حاکم فرانسه می شود. مختومقلی شاعر بزرگ ترکمن که به زبان و ادبیات فارسی تسلط داشته از شعرایی چون سعدی تاثیر پذیرفته است، او آنگاه که از سعدی سخن می گوید به «بوستان» اثر جاودان وی اشاره می کند و تاکید می ورزد بر آنکه این کتاب را خوانده و فهمیده است. سعدی از شاعرانی است که آشکارا مخاطب خود را اندرز می دهد و آدمی را بی نیاز از پند نمی داند، این ویژگی تقریباً در تمامی اشعار مختومقلی دیده می شود.
رسولی در پایان با اشاره به ثبت «کلیات سعدی» در حافظه جهانی یونسکو و این که کلام سعدی قرن ها پیش از این، در ذهن و زبان مردمان و در حافظه تاریخی آنها به ثبت رسیده است، ابراز امیدواری کرد که با توجه به وجود کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه آزادی، بتوانیم با همکاری یکدیگر و با مشارکت دانشگاه های ایران، گام های موثری را در تقویت و توسعه این زبان در دانشگاه برداریم.
این مراسم با خواندن شعر و مقاله و حکایاتی از سعدی توسط دانشجویان دانشگاه و فارسی آموزان رایزنی فرهنگی و رونمایی از کتاب فرهنگ اصطلاحات روزمره ترکمنی – فارسی که اخیراً توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان به چاپ رسیده است و اعطای هدایایی به استادان و دانشجویان دانشگاه و فارسی آموزان رایزنی فرهنگی و پذیرایی با شرینیجات دو کشور به پایان رسید.
پایان خبر پادینامگ
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "گزارشی از بزرگداشت سعدی در ترکمنستان" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "گزارشی از بزرگداشت سعدی در ترکمنستان"، کلیک کنید.