مهمترین اعمال و دعاهای روز عید غدیر چیست؟

مهمترین اعمال و دعاهای روز عید غدیر چیست؟

پادینامگ/خراسان رضوی عید سعید غدیر از مهمترین اعیاد مسلمانان است که در آن آیه بلاغ به پیامبر اعظم (ص) نازل و دین اسلام کامل شد.

۱۸ ذی‌الحجه سال دهم هجری در زمان بازگشت از حج‌الوداع آیه بلاغ به رسول خدا (ص) نازل شد که در این آیه خداوند می‌فرماید «یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ؛ ‌ای پیامبر، آنچه را از جانب پروردگارت به تو نازل شده، ابلاغ کن و اگر نکنی رسالتت را به انجام نرسانده‌ای». حضرت محمد (ص) نیز در محلی به نام غدیر خم توقف کرد تا همراهانش گرد ایشان آیند سپس خطبه‌ای ایراد کرد و بعد از آن حضرت علی (ع) را فراخواند و ایشان را به عنوان جانشین خویش معرفی کرد.

روزه گرفتن

از مهمترین اعمالی که در روز عید غدیر بسیار سفارش شده، روزه گرفتن است.

افطاری دادن

افطاری دادن به مومن در روز غدیر جایگاهی والا دارد. براساس روایات در این عمل فضیلتی بزرگ نهفته است. امام علی (ع) می‌فرماید «کسی که مؤمن روزه‌داری را در غدیر افطار دهد، مانند این است که ۱۰ فئام را افطار داده است، فردی پرسید «‌ای امیرمؤمنان (ع) «فئام» چیست»؟ حضرت فرمود: ۱۰۰ هزار پیامبر (ص) و صدیق و شهید، آنگاه ادامه داد: پس چگونه خواهد بود فضیلت کسی که جمعی از مؤمنین و مؤمنات را تکفل کند».

نماز روز عید غدیر

امام صادق (ع) می‌فرماید «هنگام ظهر، ۲ رکعت نماز خوانده شود؛ در هر رکعت یک سوره حمد، ۱۰ مرتبه سوره توحید، ۱۰ مرتبه سوره قدر و ۱۰ مرتبه آیه‌الکرسی»؛ اما چنانچه یک بار سوره حمد و یک بار سوره توحید خوانده شود هم کفایت می‌کند. پس از نماز، تسبیح حضرت زهرا (س) گفته شود و پس از آن دعایی خوانده شود که در کتاب‌های دعا نیز آمده است.

عقد اخوت (برادر شدن)

روز ولایت؛ روز برادری است و روز برادری؛ روز ولایت است، این دو با یکدیگر پیوندی ناگسستنی دارند و حلقه وصل‌شان ایمان است، زیرا از سویی ایمان با ولایت پا می‌گیرد و از سوی دیگر اهل ایمان برادر یکدیگرند «انما المؤمنون اخوة»، به همین دلیل عقد برادری یکی از آداب روز غدیر شمرده شده است.

این عقد این‌گونه است که یکی از ۲ نفر دست راست خود را بر دست راست دیگری می‌گذارد و می‌گوید «وَآخَیْتُکَ فِی اللهِ، وَصافَیْتُکَ فِی اللهِ، وَصافَحْتُکَ فِی اللهِ، وَعاهَدْتُ اللهَ وَمَلائِکَتَهُ وَکُتُبَهُ وَرُسُلَهُ وَاَنْبِیآءَهُ وَالاَْئِمَّةَ الْمَعْصُومینَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ عَلی اَنّی اِنْ کُنْتُ مِنْ اَهْلِ الْجَنَّةِ وَالشَّفاعَةِ وَاُذِنَ لی بِاَنْ اَدْخُلَ الْجَنَّةَ لا اَدْخُلُها اِلاّ وَاَنْتَ مَعی؛ با تو در راه خدا برادر می‌شوم، با تو در راه خدا راه صفا و صمیمیت در پیش می‌گیرم، با تو در راه خدا دست می‌دهم و با خدا، ملائکه، کتاب‌ها، فرستادگان و پیامبرانش و ائمه معصومین (ع) عهد می‌بندم که اگر از اهل بهشت و شفاعت شده، اجازه ورود به بهشت یافتم،

داخل آن نشوم مگر آنکه تو با من همراه شوی». آنگاه دیگری می‌گوید «قَبِلْتُ» قبول کردم. سپس می‌گوید «اَسْقَطْتُ عَنْکَ جَمیعَ حُقُوقِ الاُخُوَّةِ ما خلأ الشَّفاعَةَ وَالدُّعآءَ وَالزِّیارَةَ؛ جز شفاعت، دعا و زیارت، همه حقوق برادری را ساقط کردم».

دعای ندبه

مستحب است دعای ندبه را در ۴ عید یعنی عید فطر و قربان و غدیر و روز جمعه بخوانند.

انجام غسل

امام صادق (ع) می‌فرماید «در روز غدیر؛ موقع ظهر غسل کنید». در بعضی منابع هم به غسل در ابتدای روز سفارش شده است؛ اما انجام هر یک از این دو، در رسیدن به ثواب کافی است.

پوشیدن لباس پاکیزه و نو

امام صادق (ع) فرمود «در روز غدیر لازم است مؤمن پاکیزه‌ترین و فاخرترین لباس خود را بپوشد، مرحوم میرزا جواد آقا تبریزی این عمل را از مستحبات مؤکد غدیر می‌شمرد».

مصافحه کردن

مصافحه یا دست دادن از آداب اسلامی است و در روز عید غدیر به آن تاکید بیشتری شده است. امام علی (ع) می‌فرمایند «روز عید غدیر هنگامی که یکدیگر را ملاقات می‌کنید با هم مصافحه کنید».

ذکر مخصوصی نیز در این روز هنگام مصافحه سفارش شده که عبارت است از «الحمد لله الذی جعلنا من المتمسکین بولایت امیرالمؤمنین و الائمه علیهم السلام؛ سپاس خدای را که ما را از جمله درآویختگان به ولایت امیرالمؤمنین علی و ائمه (ع) قرار داد».

صله رحم

صله رحم از پسندیده‌ترین آداب اسلامی است و شرع مقدس اسلام بر این مطلب تاکید فراوان کرده است. اما در روز عید غدیر بر این نکته سفارش بیشتری شده است. امام صادق (ع) می‌فرماید «صله رحم از کارهای مستحب در روز عید غدیر است».

رفع حاجت مؤمنان

رفع حاجت مومنان از جمله اعمالی است که اسلام برای آن ارزش خاصی قائل شده و ائمه آن را از چند طواف برتر می‌دانند. در روز غدیر این عمل فضیلت بیشتری دارد. امام علی (ع) فرمودند «کسی که مؤمنان را در روز غدیر تکفل کند نزد خدای متعال من ضامن او هستم که از کافر شدن و پریشان شدن در امان باشد».

منبع: مفاتیح نوین، آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی و همکاران، نوبت و سال چاپ: بیست و دوم ۱۳۸۹، ناشر: انتشارات امام علی بن ابی طالب(ع).

پایان خبر پادینامگ

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مهمترین اعمال و دعاهای روز عید غدیر چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مهمترین اعمال و دعاهای روز عید غدیر چیست؟"، کلیک کنید.