لوفیگارو: موضوع عادی سازی روابط با اسرائیل دیگر در عربستان طرفداری ندارد

یک روزنامه فرانسوی با اشاره به موضع مخالف ملت عربستان درباره عادی سازی روابط کشورشان با رژیم صهیونیستی نوشت رهبری عربستان ناچار است این موضع مردم خود را مد نظر قرار دهد و از این رو موضوع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی دیگر در عربستان محبوبیتی ندارد.
به گزارش پادینامگ روزنامه فرانسوی لوفیگارو در یادداشتی تحت عنوان «در عربستان موضوع عادی سازی روابط با اسرائیل دیگر طرفداری ندارد» نوشت با نزدیک شدن زمان سفر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به منطقه و از جمله عربستان «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور مجبور است موضع مردم خود را در مخالفت با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مد نظر قرار دهد حتی اگر این امر «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه را هم ناامید کند.
ریاض ماه هاست که تمایل خود را برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی تکرار کرده است مشروط بر اینکه تل آویو به «مسیری برگشت ناپذیر و معتبر منتهی به تشکیل کشور فلسطین» متعهد شود. با این حال این هدف در سایه وجود کابینه رژیم صهیونیستی که به شدت با تأسیس یک کشور فلسطینی مخالف است دست نیافتنی به نظر می رسد.
به نظر می رسد پیش از این سفر ترامپ موضوع عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی داخل عربستان حل شده است. اما ترامپ و صهیونیست ها تنها کسانی نیستند که ممکن است دسیسه کنند زیرا ماکرون هم امیدوار است ولیعهد عربستان را در کنفرانس بین المللی در نیویورک متقاعد کند تا گامی در جهت به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی بردارد. کنفرانسی که قرار است ماه ژوئن برگزار شود و فرانسه و عربستان ریاست مشترک آن را برعهده داشته باشند.
از زمان حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ علیه رژیم صهیونیستی معادله تغییر کرده است. قبل از آن ریاض و تل آویو بی نهایت به عادی سازی روابط نزدیک شده بودند. به همین دلیل یک دیپلمات می گوید بن سلمان بر این باور است که هدف از عملیات ۷ اکتبر شکست مذاکرات پیشرفته او با رژیم صهیونیستی بود که می توانست تحولی تاریخی در خاورمیانه ایجاد کند. اما از آن زمان مذاکرات متوقف شده است. حال ولیعهد باید خشم مردمش از حملات رژیم صهیونیستی در نوار غزه را مد نظر قرار دهد.
از سوی دیگر به نظر می رسد افکار عمومی در داخل عربستان یکپارچه است. «احمد» راننده تاکسی سعودی می گوید: همه مردم عربستان از ملت فلسطین حمایت می کنند. یک کارمند دولتی می افزاید: بدون حل مسأله فلسطین شاهد روزهای بیشتری همانند ۷ اکتبر خواهیم بود. یک تاجر گفت: آنچه در غزه رخ می دهد نسل کشی جمعی است. نادیده گرفتن دهه ها فرهنگی که خصومت علیه رژیم صهیونیستی را ریشه دار کرده دشوار است.
در سطح رسمی نیز دولت عربستان از مسأله فلسطین حمایت می کند اما همانند سایر کشورهای عربی مانع از هر گونه ابراز علنی از این حمایت می شود.
یکی از مهاجران در عربستان می گوید اگرچه نظارت بر خطبه های ائمه جماعت در ریاض شدید است اما این نظارت در حومه دشوار می شود و در این مناطق خطبه هایی در حمایت از فلسطینی ها ایراد می شود اما مقامات غالبا صدای بلندگوها را در مساجد کم می کنند.
در عین حال مقامات سعودی می دانند که چگونه از تریبون های مذهبی برای هدایت افکار عمومی استفاده کنند. بسیاری هرگز خطبه آتشین امام اعظم علیه «صهیونیست ها» را که در ماه رمضان ۲۰۲۴ در مکه ایراد شد و برای میلیون ها مسلمان در سراسر جهان پخش شد فراموش نخواهند کرد. یک دیپلمات عرب گفت: «پیام این خطبه واضح و متفاوت از آنچه ما از امام جماعت شنیده ایم بود و نشان دهنده تایید محمد بن سلمان است.» با این حال یک نمازگزار در ریاض دستگیر شد زیرا به بی توجهی امام به فلسطین در خطبه خود اعتراض کرده بود.
با وجودی که مقامات سعودی احساسات مردم را شنیده اند اما ایده عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را کنار نگذاشته اند و هنوز هم بسیاری در سطح اقتصادی و سیاسی خواستار بازگشت به دوره قبل از ۷ اکتبر هستند و با وجود توقف عادی سازی روابط خاخام های اسرائیلی هنوز هم به عربستان آمد و شد دارند.
یک استاد دانشگاه سعودی که خواست نامش ذکر نشود گفت آنچه تغییر کرده این است که بن سلمان جنبه فلسطینی را در روایت ملی خود گنجانده و آن بخشی از اعتبارش به عنوان یک رهبر شده است. مردم عربستان از او حمایت می کنند و او نمی تواند خیلی عقب نشینی کند.
از منظری واقع بینانه تر محمد بن سلمان می داند که فقدان یک کشور فلسطینی همچنان منبع تنش مداوم خواهد بود. او ثبات منطقه ای را در اولویت دستور کار خود قرار داده است. این استاد دانشگاه با اشاره به طرح توسعه بلندپروازانه بن سلمان که انتظار می رود تا سال ۲۰۳۰ به ثمر بنشیند هشدار می دهد: «مسئله فلسطین نباید بر پروژه اصلاحات ملی سایه بیندازد.»
همچنین نظرسنجی ها داخل عربستان در مورد رژیم صهیونیستی هنوز هم نشان دهنده عدم پذیرش گسترده است. در دسامبر ۲۰۲۳ تنها ۲۰ درصد از سعودی ها از برقراری روابط با رژیم صهیونیستی حمایت کردند در حالی که ۹۶ درصد خواستار قطع روابط بین برخی کشورهای عربی و تل آویو شدند.
بنابراین موضوع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی آنطور که پیش از ۷ اکتبر بود دیگر بخشی از توافق سه جانبه درباره ضمانت های آمریکایی مورد توافق کنگره نیست. امروز همه چیز تکه تکه شده است و همراه با آن امیدهای عربستان برای دستیابی به توافق امنیتی با واشنگتن هم از بین رفته است. اما ولیعهد همچنان امیدوار است که برای مقابله با ایران فناوری هسته ای آمریکا را به دست آورد. حال این پرسش مطرح می شود که آیا عربستان واقعا به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نیاز دارد؟
ولیعهد عربستان تنها در صورت همگرایی با رژیم صهیونیستی در داخل و خارج تهدید خواهد شد و خودش این نگرانی را مطرح کرده و گفته است که نمی خواهد «سادات عربستان» شود و سرنوشتی همانند «انور سادات» مصر پیدا کند که پس از امضای توافق صلح با تل آویو و چشم پوشی از مسأله فلسطین در سال ۱۹۸۱ ترور شد.
در حالی که ماکرون روی نقش عربستان در ترغیب کشورهای عربی برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی در ازای به رسمیت شناختن کشور فلسطین حساب باز کرده است اما احتمال دارد در نشست ماه ژوئن در نیویورک ناامید شود. چرا که آخرین پیام ها از سوی ریاض به پاریس هم مؤید این موضوع است. یک منبع آگاه تأکید می کند که «ماکرون و محمد بن سلمان با سرعت یکسانی پیش نمی روند. در بهترین حالت بن سلمان با برخی از عبارات در بیانیه نهایی موافقت خواهد کرد.»
پایان خبر پادینامگ
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "لوفیگارو: موضوع عادی سازی روابط با اسرائیل دیگر در عربستان طرفداری ندارد" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "لوفیگارو: موضوع عادی سازی روابط با اسرائیل دیگر در عربستان طرفداری ندارد"، کلیک کنید.