تحول زیست سالم با فناوریهای پوشیدنی
فناوریهای هوشمند پوشیدنی به دلیل شخصی بودن و سهولت استفاده نقش غیر قابل انکاری در سلامت افراد ایفا میکنند.
به گزارش پادینامگ، از ساخت الکتروکاردیوگرام یا آنچه ما امروز از آن به عنوان دستگاه ثبت نوار قلب میشناسیم در سال ۱۹۰۳ تا امروز که انواع گجتها، رباتها و دیگر فناوریهای دیجیتال و هوشمند ساخته شده بیش از یک قرن میگذرد. در واقع الکتروکاردیوگرام اولین دستگاه هوشمندی بود ساخته شد. پس از آن دستگاهها و فناوریهای دیگری ساخته شدند که عموما مکانیکی بودند، اما نقش بسیار پررنگی را در مراقبتهای پزشکی و سلامت انسان ایفا کردند.
اولین فناوریهای پزشکی هوشمند و پوشیدنی
در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ دستگاههای هولتر و پالس اکسی متر ساخته شدند و انسان اولین فناوریهای پزشکی پوشیدنی را تجربه کرد. هولتر دستگاهی بود که از آن برای ثبت ۲۴ ساعته فعالیت الکتریکی قلب و اندازه گیری فشار خون ساخته شد.
پالساکسی متر نیز دستگاهی است که به انگشت سبابه وصل شده و بدون نیاز به خونگیری سطح اکسیژن خون را اندازهگیری میکند. هر دوی این دستگاهها تا امروز به فعالیت خود پرداخته و همچنان در خدمت مراقبتهای پزشکی و سلامت افراد هستند.
با توسعه فناوریهای دیجیتال و هوشمند و به ویژه از دهه ۹۰ میلادی، انواع گجتها و ابزارهای هوشمند به خدمت سلامت افراد درآمده و فناوریهای شخصی شده به بازار عرضه شدند. انواع ساعتهای هوشمند، عینک، سمعک، گردنبند، دستبند، کلاه، هدبند، حلقه و انگشتر، کفش و ابزارهای دیگری که اصطلاحا پوشیندنی بودند توسط شرکتهای فناوری تولید شدند.
ساعتهای هوشمند و نظارت بر سلامت
ساعتهای هوشمند شاید یکی از ملموسترین فناوریهایی باشد که امروزه تقریبا در دسترس عموم قرار دارند و هر فردی یک گوشی همراه داشته باشد میتواند از این ساعتها نیز استفاده کند.
در سال ۲۰۰۰ اولین ساعت هوشمند یا آنچه که SmartWatch گفته میشوند، تولید و معرفی شد، اما ۹ سال طول کشید تا این فناوری توسعه پیدا کرده و دارای ابزارهای مختلفی شود. این ساعت هوشمند اولیه به صورت مستقل قابلیت چندانی نداشت و بیشتر به عنوان یک تکنولوژی جانبی در کنار سایر دستگاهها به کار گرفته میشد. در سال ۲۰۰۹ قابلیتی نظارت بر سلامت افراد مانند نظارت بر خواب، ضربان قلب و شمارش قدمهای افراد در پیاده روی به ساعتهای هوشمند افزوده شد. در سال ۲۰۱۲ که اولین ساعت هوشمند به صورت رسمی وارد بازار شد. نرمافزارهای مراقبت از سلامت که پیشتر در سال ۲۰۰۹ به این ساعتها افزوده شده بود به صورت کاملتر و دقیقتر در این ساعتهای جدید وجود داشت و تا امروز که بیش از دوازده سال از عرضه این ساعت میگذرد فناوریهای مراقبت از سلامت بخش جدایی ناپذیری از ساعتهای هوشمند بودهاند.
آمار دقیقی از کاربرانی که از این فناوری برای کمک به حفظ سلامت خود استفاده میکنند وجود ندارد، اما با توجه به اینکه این ابزار مجهز به آلارمهای اضطراری، پایش ضربان قلب و همچنین قابلیت شمارش قدمهای افراد هستند، بیشک توانستهاند به کمک سلامت افراد بیایند و هر از گاهی گزارشهایی نیز در برخی رسانهها منتشر میشود که مثلا این ابزار هوشمند پیش از بروز سکته قلبی توانسته کاربر را آگاه کرده و جان او را نجات دهد.
عینکهای هوشمند در خدمت بیماران اوتیسم
عینکهای هوشمند نیز دیگر ابزارهای پوشیدنی هستند که نسبتا جدید محسوب میشوند. اولین عینکهای هوشمند در سال ۲۰۱۰ تولید و معرفی شد، اما به طور عمومی در سال ۲۰۱۳ به بازار عرضه شدند.
این عینکها نیز همچون ساعت هوشمند میتوانند مجهز به نرمافزارها و اپلیکیشنهایی برای نظارت بر سلامت افراد باشند. مثلا برخی از این عینکها مجهز به سنسورهای قلبی بوده و میتوانند ضربان قلب افراد را اندازهگیری کنند یا اینکه از طریق سنسورهای دیگری میزان اکسیژن خون را مورد پایش قرار دهند. برخی از این عینکها نیز میتوانند با ضمن بررسی الگوی خواب افراد به کیفیت خواب کاربران کمک کنند. همچنین برخی از محققان در تلاش برای توسعه این فناوری در جهت کمک به افراد مبتلا به اوتیسم برای بهبود وضعیت ارتباطی آنها هستند.
همچنین این ابزار هوشمند پوشیدنی همانند ساعتهای هوشمند میتوانند بر ورزش کردن افراد نظارت کرده و در کاهش وزن آنها کمک شایانی کند.
انگشترهای هوشمند و نظارت مداوم بر ضربان قلب
انگشتر هوشمند یا SmartRing نیز دیگر فناوری هوشمندی است که به خدمت سلامت افراد در آمده است. اولین نسل این انگشترها در سال ۲۰۱۰ تولید شدند، اما در سال ۲۰۱۴ مدلهای توسعه یافته آن وارد بازار شدند. این انگشترها همانند دو ابزار پیشین نیز عمل میکنند. ضمن نظارت ۲۴ ساعته بر ضربان قلب افراد، بهبود خواب، اندازهگیری اکسیژن خون میتوانند به مدیریت استرس افراد کنند ضمن اندازه گیری سطح استرس افراد راهکارهایی را برای کاهش سطح استرس افراد ارائه دهند.
این انگشترها به دلیل راحتی استفاده به شدت در حال فراگیر شدن بوده و یکی از ابزارهایی است که به شدت از آن استقبال شده است.
برچسبهای هوشمند
این برچسبها نیز جدیدترین ابزارهای پوشیدنی هستند که در حال فراگیر شدن هستند. این برچسبها به گونهای نرم و انعطافپذیر ساخته شدهاند که کوچکترین حرکت دست فرد را ثبت کرده و این حرکات را به یک ابزار ارتباطی مفید به دنیای بیرون از فرد تبدیل کند.
این برچسبها که عمدتا برای افراد دارای ناتوانی شدید و اختلالات گفتاری مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر این همچون دیگر ابزارهای پوشیدنی هوشمند میتوانند به پایش سلامت افراد نیز کمک کنند.
نوعی دیگر از این برچسبها پایشگرهای پزشکی یا سنسورهای زیستی هستند که به جمعآوری اطلاعات حرکتی افراد، ضربان قلب، میزان تنفس و دمای بدن را گردآوری میکنند.
هدبندهای هوشمند و تشخیص آسیبهای مغزی
هدبندهای هوشمند یا Smart Headbands نیز گونهای دیگر از ابزارهای پوشیدنی سلامت هستند که عمدتا به خدمت علم پزشکی و سلامت افراد درآمدهاند این هدبندها با جمعآوری اطلاعات از طریق الکترودها، بر فعالیتهای مغزی افراد نظارت میکنند. این هدبندها علاوه بر جمعآوری فعالیت مغزی افراد میتوانند در مدیریت استرس و بهبود خواب هم مورد استفاده قرار بگیرند.
یک نوع از این هدبندها نیز میتواند ابزار مفیدی برای تشخیص خونریزی و آسیبهای مغزی باشند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تحول زیست سالم با فناوریهای پوشیدنی" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تحول زیست سالم با فناوریهای پوشیدنی"، کلیک کنید.